Skip to content
KÁVALOKA
  • E-shop
  • O nás
  • Blog
  • Sociální podnikání
    • Principy sociálního podnikání
    • Náhradní plnění
  • Projekt
  • Kontakt
  • Účet
  • 0 položek

Kategorie

  • Jednodruhová káva
  • Kávové směsi
  • Káva bez kofeinu
  • Kávové příslušenství
  • Sušené plody a ořechy
  • Dárkové balíčky a kornouty
  • Dárkové poukazy

Kávové předplatné

Pravidelně každý měsíc vám doručíme vaši oblíbenou kávu až domů či do kanceláře. Bez starostí.

To chci

Sledujte nás

Káva a kofein

Pražení kávy Nezařazené
  • 22 ledna, 202011 července, 2020

Barva a stupeň pražení kávy může na první pohled mýlit, ale se změnou stupně pražení se množství kofeinu v kávě výrazně nemění. S délkou pražení se ovšem mění velikost kávového zrna, jak se odpařuje voda a kávové zrno pražením nabobtnává. Světleji pražená zrna jsou menší, a pokud si odměříme jednu odměrku, vejde se do ní více světlých zrn, než tmavých. Díky tomuto efektu je možné, že bude mít káva připravená ze světle pražených zrn více kofeinu.

Významný rozdíl v množství kofeinu je ovšem mezi arabikou a robustou. Robusta obsahuje až 2x více kofeinu než arabika. Proto je také tak silná a hořká. Kvalitní robusta však může být dobrá pro vytváření směsí s arabikami, především pro přípravu espressa. Dodá jemným arabikám sílu a více kofeinu.

Pro zajímavost:

Po upražení je vhodné, aby si káva „odpočinula a dozrála“, jelikož během i následně po pražení uvolňuje oxid uhličitý. Pokud se káva nechá alespoň 24 hodin uležet, získá tím na kvalitě. Ovšem i po této době káva plyn produkuje, proto je nejlepší konzumovat kávu až několik dní od upražení. Důležité je kávu poté skladovat vhodným způsobem v sáčcích s ventilem, či nádobách kam neproniká vzduch, světlo ani vlhko a zároveň uniká oxid uhličitý.

Nejvhodnější doba ke konzumaci kávy je zhruba 14 dní po upražení. Kávu je dobré zkonzumovat co nejrychleji 🙂

Druhy mletí a přípravy kávy

Kategorie

  • Jednodruhová káva
  • Kávové směsi
  • Káva bez kofeinu
  • Kávové příslušenství
  • Sušené plody a ořechy
  • Dárkové balíčky a kornouty
  • Dárkové poukazy

Kávové předplatné

Pravidelně každý měsíc vám doručíme vaši oblíbenou kávu až domů či do kanceláře. Bez starostí.

To chci

Sledujte nás

Pražírna
  • E-shop
  • Velkoobchod
  • Káva s logem vaší firmy
Informace pro vás
  • Doprava a platba
  • Obchodní podmínky
  • Ochrana osobních údajů
  • Cookies

KÁVALOKA pražírna
obec Plav č.p. 39
370 07 České Budějovice

Telefon: 602 432 223
E-mail: info@kavaloka.cz
2020 © KÁVALOKA | Designed by Jana Jonášová
KÁVALOKA
Nastavení cookies
Cookies ke kávě prostě patří. Občas si u vás nějakou tu cookie odložíme, protože bez nich by náš web nefungoval úplně správně. Jaké cookies budou uloženy, můžete nastavit pod tlačítkem "Nastavit". Své rozhodnutí můžete později změnit.
Nutné Vždy aktivní
Nutné cookies pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Analytické cookies nám pomáhají porozumět, jak používáte webové stránky. Na základě naměřených dat poznáme, co můžeme zlepšit. Pro vás to pak znamená lepší zážitek z nákupu. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Marketingové cookies umožní nám a reklamním partnerům zvýšit relevanci našich akcí a kampaní, které vám nabízíme.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Nastavit
{title} {title} {title}