Skip to content
KÁVALOKA
  • E-shop
  • O nás
  • Blog
  • Sociální podnikání
    • Principy sociálního podnikání
    • Náhradní plnění
  • Projekt
  • Kontakt
  • Účet
  • 0 položek

Kategorie

  • Jednodruhová káva
  • Kávové směsi
  • Káva bez kofeinu
  • Kávové příslušenství
  • Sušené plody a ořechy
  • Dárkové balíčky a kornouty
  • Dárkové poukazy

Kávové předplatné

Pravidelně každý měsíc vám doručíme vaši oblíbenou kávu až domů či do kanceláře. Bez starostí.

To chci

Sledujte nás

Robusta x Arabika

Nepražená káva Nezařazené
  • 20 prosince, 201911 července, 2020

Káva dostala své jméno po latinském označení rostlinného rodu Coffea. Tento rod náleží k čeledi mořenovitých, Rubiaceae, která zahrnuje víc než 500 rodů a 6000 druhů. Většina z nich jsou tropické stromy a keře.

Všechny druhy Coffea jsou dřeviny, počínaje malými keříky až po více než 10 metrů vysoké stromy. Barva listů přechází od nažloutlé k purpurové. Ze dvou nejznámějších odrůd druhu Coffea arabica – Typica a Bourbon se vyvinulo mnoho odrůd, mezi jinými Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon a  nejproslulejší a zároveň nejdražší jamajská Blue Mountain.  Káva se dá pěstovat prakticky všude, nejen na obrovských, plantážích ale i na malých mýtinách v lesích.

Coffea arabika (kávovník arabský – arabika) je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Arabika kvete a zraje současně, přičemž plody dozrávají po třech až čtyřech letech od vysazení keřů. Plody jsou vejcovité a zpravidla obsahují dvě zploštělá semena. Pokud se v plodu vyvine jediné semeno, má kulovitý tvar a označuje se jako perlové zrno. Arabika představuje v současné době asi 80 procent světové sklizně, ale podíl robusty stoupá, což z větší části způsobují vyšší výnosy těchto kávovníků. Navíc jsou stromy arabiky náchylnější k chorobám než odolné stromy robusty. Hlavní produkce tohoto kávovníku je ve střední a jižní Americe, Africe, Arabském poloostrově a v Indonésii. Káva ze zrn arabiky má většinou jemnou chuť a pestřejší vůně, je více acidická (kyselá), má slabší tělo a méně kofeinu, je dražší a je naročnější na pěstování. Jednotlivé odrůdy kávy většinou dostávají jméno podle plantáže a oblasti, kde je farmáři vypěstovali.

Coffea arabica má dvě přirozeně vyvinuté odrůdy, a to Arabika Typica a Arabika Bourbon, ze kterých byly dále vyšlechtěny další odrůdy (Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara, Geisha). Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského se od sebe liší již na pohled – vzrůstem dřeviny, tvarem a velikostí a barvou listů, květů a plodů. Každá odrůda má své specifické vlastnosti a vyžaduje rozdílné podmínky pro růst a jinou péči. 

Kávovník Robusta neboli kávovník statný je v podstatě stejný s nejčastěji pěstovaným druhem Coffea canephora. Jedná se o odolný keř či 10 metrů vysoký strom patřící k mělko-kořenným dřevinám. Plody robusty rodí již po dvou letech, ale její semena jsou horší kvality než arabiky. Plody má kulaté a do uzrání potřebují asi 11 měsíců. Oválná semena jsou poněkud menší než zrnka arabiky. Jako druh kávovníku byl označen až v 18. století, několik set let po kávovníku arabském. Kávovník robusta se pěstuje v západní a střední Africe, v celé jižní Asii a místy také v Brazílii, kde se nazývá conilon. Ve srovnání s arabikou má robusta 2 až 3 krát větší obsah kofeinu a méně cukru v zeleném zrnu. Až na výjimky se tato káva vyznačuje drsnější chutí i vůní, je hořká, má silné tělo, více kofeinu a silnější crému. Obsahuje méně kyselin, které zabraňují tvorbě kvalitní pěny. Je levnější než arabika  a odolnější proti plísním a vlivu počasí. Pro horší kvalitu semen se tento druh kávy používá do směsí. Vzhledem k nižší kvalitě kávových zrn z kávovníku statného není tento druh příliš šlechtěn. Z toho důvodu se nešíří žádné známé specifické odrůdy Robusty a vyprodukovaná zrna se liší pouze svým původem. Různé podnebné a půdní podmínky plantáží v pěstitelských zemích totiž způsobují různou kvalitu, chuť i aroma kávy.

Stromy arabiky a robusty rodí první plody tři až čtyři roky od výsadby, a od té doby je možné je sklízet podle podmínek růstu a poskytované péče 20 až 30 let. Po této době musí být kávovníky nahrazeny novými. Oba druhy kávovníku potřebují ke svému růstu slunce a déšť. Arabika prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím teplot 15 až 24 °C, zatímco robusta dává přednost tropickým podmínkám se stálými podmínkami mezi 24 až 29 °C. Oba kávovníky hynou, pokud teploty klesnou pod bod mrazu, a oba druhy potřebují celoroční srážky nad 1500 mm.

Druhy mletí a přípravy kávy

Kategorie

  • Jednodruhová káva
  • Kávové směsi
  • Káva bez kofeinu
  • Kávové příslušenství
  • Sušené plody a ořechy
  • Dárkové balíčky a kornouty
  • Dárkové poukazy

Kávové předplatné

Pravidelně každý měsíc vám doručíme vaši oblíbenou kávu až domů či do kanceláře. Bez starostí.

To chci

Sledujte nás

Pražírna
  • E-shop
  • Velkoobchod
  • Káva s logem vaší firmy
Informace pro vás
  • Doprava a platba
  • Obchodní podmínky
  • Ochrana osobních údajů
  • Cookies

KÁVALOKA pražírna
obec Plav č.p. 39
370 07 České Budějovice

Telefon: 602 432 223
E-mail: info@kavaloka.cz
2020 © KÁVALOKA | Designed by Jana Jonášová
KÁVALOKA
Nastavení cookies
Cookies ke kávě prostě patří. Občas si u vás nějakou tu cookie odložíme, protože bez nich by náš web nefungoval úplně správně. Jaké cookies budou uloženy, můžete nastavit pod tlačítkem "Nastavit". Své rozhodnutí můžete později změnit.
Nutné Vždy aktivní
Nutné cookies pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Analytické
Analytické cookies nám pomáhají porozumět, jak používáte webové stránky. Na základě naměřených dat poznáme, co můžeme zlepšit. Pro vás to pak znamená lepší zážitek z nákupu. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketingové
Marketingové cookies umožní nám a reklamním partnerům zvýšit relevanci našich akcí a kampaní, které vám nabízíme.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Nastavit
{title} {title} {title}